These Four Simple Tips Will Help You Ace Performance Reviews

These Four Simple Tips Will Help You Ace Performance Reviews(Vietnamese below) It might be true at some companies that working hard and getting results would guarantee a good performance review and a decent salary increase. But that is not the case in many others. In fact, researches show that employees who have stayed with only one company tend to earn less than their peers who have changed jobs at least once during the past 10 years. However, if you put some of the same energy into making sure the right people know you’re doing a good job, you can ace the review and get the raise you want. Here are some tips to help you get the most out of your performance review.

Remind Your Boss

Your boss is as busy with their management tasks as you are with your work, and may not feel interested in reviews. A lot of bosses do not know what their subordinates are doing on the daily basis or what they have accomplished. If you have realized an important goal this year, they may think you made it last year! So grasp a copy of the company review form, write an email in which your accomplishments are listed and laid out in a way that they can be easily included in the review, and send it to your boss to remind him or her.

Prepare Well In Advance

It may not be effective to send your accomplishment list to your boss just a few weeks before the review is due. A lot of companies have the practice of determining raises (and even review ratings) when preparing their budget months earlier. So do not hesitate to tell your boss about your achievements all year long. Get in the habit of finding reasons to talk to your boss and to meet him casually. You can drop by his office to give him something he needs or have coffee once a week.

Bragging In Disguise

One way for you to brag about your success without people even notice is to send an email to key people, your boss included, praising one of your subordinates for his endeavor to accomplish his task. By this way, you will get the credit for what has been accomplished and, at the same time, be considered a competent manager for sharing the credit with people who work for you.

Để Thành Công Trong Buổi Review

Buổi review (đánh giá kết quả làm việc) là cơ hội để cả sếp và nhân viên nhìn nhận lại quá trình làm việc và đưa ra những đề xuất cải thiện hiệu quả. Nếu như công việc hàng ngày khiến bạn bận rộn, buổi review là một buổi tổng kết hao công tổn sức không kém bởi sếp sẽ không ngừng đưa ra những vấn đề còn tồn tại còn bạn sẽ phải chứng minh mình đã cống hiến và xứng đáng với mức lương cao hơn. Để buổi review diễn ra tốt đẹp và đạt được mức lương bạn mong đợi, hãy lưu ý những mẹo nhỏ dưới đây.

Gợi nhắc về thành tích

Cũng như bạn, sếp rất bận rộn với công việc của mình và họ cũng không hào hứng với buổi tổng kết này cho lắm. Hầu hết các nhà quản lý không nắm được những công việc hàng ngày của nhân viên và thành tích họ đạt được. Nếu bạn có một thành tích quan trọng nào đó trong năm nay, sếp bạn rất có thể quên hoặc nghĩ rằng nó xảy ra năm ngoái! Vì thế, hãy liệt kê những thành tích mình đạt được và trình bày tương tự theo các tiêu chí trong bản review, sau đó gửi qua email cho sếp.

Chuẩn bị từ sớm

Gửi email nhắc nhở về các thành tích của mình chỉ vài tuần trước buổi review sẽ không hiệu quả. Bởi với nhiều công ty, kế hoạch tăng lương cho nhân viên (hay thậm chí là điểm đánh giá) đã được dự trù cách đó vài tháng khi công ty lên kế hoạch về tài chính. Vì vậy, bạn cần hành động càng sớm càng tốt. Hãy kể với sếp về tất cả các thành tựu của bạn trong quá trình làm việc. Để làm được điều này, bạn cần học thói quen tìm lý do để nói chuyện với sếp và gặp gỡ sếp một cách thân mật (như uống cà phê, vào phòng để đưa cho sếp thứ gì đó sếp cần…).

“Khoe khéo” thành tích

Có một cách khá thú vị để mọi người biết về thành tựu của bạn mà không cần tự “khoe khoang” về bản thân là gửi email cho những nhân vật chủ chốt (trong đó có sếp) để tuyên dương một nhân viên của bạn đã hoàn thành xuất sắc nhiệm vụ. Bằng cách này, bạn sẽ được đánh giá cao về năng lực làm việc, đồng thời thể hiện là một người sếp tốt khi chia sẻ thành tựu với những nhân viên khác.