5 Things To Consider Before Getting A Job Offer

(Vietnamese Below) After a long while looking for a job, eventually you get a job offer from your dream company. You may feel happy and look forward to the first day at work, but at the same time cannot help asking yourself “Is this the right job for me?”. It is crucial to know the answer to this question as your new job may make or break the rest of your professional life. Thus, answer these questions to know if the job is the right fit with your needs and wants.

1. Company Culture

What is the company culture? Do they value competition or innovation? Are they people-oriented or result-oriented? What are their vision and mission statement? These are the things you should find out. Company culture needs to be a good fit with your personality and beliefs. Imagine you have to do the job that you don’t believe in, sooner or later you will be exhausted and feel at odd with the rest of the organization.

2. Boss And Co-Workers

An understanding boss and supportive colleagues will make things easier when you are faced with troubles at work. You can partly judge the personality of your future boss during the interview based on the impression he or she left on you. Colleagues-wise, ask the interviewer whether they are of the same as you. There will many topics of interests if the age differences are not drastic. This is something you need to take into account if you are pondering on whether you can click with them ultimately.

3. Workload and Expectations

Ask your employer about your specific tasks and the percentage of each task, then ask yourself if you are comfortable with that workload. You should also ask the on-the-sideline job that you will be dealing with.

4. Career Development or Stability

If your goal is career advancement, find out what it takes to get promoted in the new organization. The more competitive the culture, the more you need to do to get ahead. If stability is what you are seeking, ask the interviewer about the turnover rate of the department you are applying. Instead of totally relying on your employer for the answer, do your own surveys at home, listen to the people who work there or gather information from word-of-mouth.

5. Compensation and Benefits

Surely you can survive on a modest salary, but what really matter is that you are not underpaid. You should compare with the same position across the industry to ensure you are fairly compensated. Pay attention to the company perks such as insurance, sick leave, training and policy on salary increases. This will bring you the bird-eye vision of the company’s compensation schedule and help you make fully informed decision.

5 Điều Cần Cân Nhắc Trước Khi Nhận Lời Mời Làm Việc

Sau một thời gian dài tìm việc, cuối cùng bạn cũng nhận được lời mời làm việc từ công ty mà bạn mơ ước. Hẳn bạn sẽ cảm thấy rất háo hức được đứng vào hàng ngũ của công ty mới, nhưng chắc bạn cũng tự băn khoăn “Công việc này có phù hợp với mình hay không?”. Hãy trả lời những câu hỏi sau để xem công việc mới có phù hợp với nhu cầu và nguyện vọng của bạn hay không nhé:

1. Văn hóa công ty: Giá trị, Thái độ và Mục tiêu

Văn hóa công ty đó là gì? Họ coi trọng sự cạnh tranh hay tính sáng tạo? Họ hướng tới phát triển con người hay kết quả làm việc? Tầm nhìn và tuyên ngôn sứ mệnh của họ là gì? Bạn cần hiểu rõ những điều này. Văn hóa công ty phải phù hợp với tính cách và niềm tin của bạn. Nếu bạn không tin vào những việc mình đang làm, sớm muộn bạn cũng sẽ kiệt sức và thấy mình lạc lõng trong môi trường đó.

2. Con người: Sếp và Đồng nghiệp

Một người sếp hiểu chuyện và đồng nghiệp sẵn sàng giúp đỡ sẽ khiến mọi việc dễ dàng hơn khi bạn gặp khó khăn trong công việc. Bạn có thể “chẩn đoán” tính cách của vị sếp tương lai qua buổi phỏng vấn. Bạn cũng có thể hỏi người phỏng vấn tuổi của đồng nghiệp trong công ty để xem bạn có thể hòa đồng dễ dàng với họ hay không, nếu họ trong độ tuổi như bạn sẽ là tốt nhất.

3. Khối lượng công việc và Kỳ vọng

Hãy hỏi nhà tuyển dụng về những công việc cụ thể và tỷ lệ từng công việc, sau đó hãy tự hỏi mình có thoải mái với chừng đó việc hay không. Bạn cũng nên hỏi những công việc “bên lề” mà bạn phải làm là gì và khối lượng công việc ra sao.

4. Khả năng Phát triển và Ổn định nghề nghiệp

Nếu mục tiêu của bạn là thăng tiến trong nghề nghiệp, hãy tìm hiểu kỹ cách để được thăng tiến trong công ty mới. Môi trường càng cạnh tranh bạn càng phải làm nhiều để phát triển. Nếu bạn hướng tới sự ổn định, hãy hỏi về tỷ lệ nghỉ việc của phòng ban bạn đang ứng tuyển. Để trả lời câu hỏi này, bạn cũng nên tự làm khảo sát tại nhà hoặc hỏi những người xung quanh và nghe ngóng tin truyền miệng để lấy những thông tin chính xác hơn.

5. Chế độ Đãi ngộ và Phúc lợi

Hẳn là bạn có thể sống với mức lương không cao, nhưng quan trọng là bạn không bị “xử tệ” trong vấn đề lương thưởng. Hãy so sánh với những người cùng vị trí trong ngành để đảm bảo mình không bị trả lương quá thấp. Hãy quan tâm đến những chế độ khác của công ty như bảo hiểm, nghỉ ốm, chương trình đào tạo và thời gian tăng lương để có cái nhìn toàn cảnh và giúp bạn đưa ra quyết định đúng đắn.

Source: Navigos Search