9 Most Cost-Effective Ways To Retain Your Employees

(Vietnamese Below) Employee retention does not necessarily mean costly policies such as salary or bonus raise. In fact, you can retain your top talent through more cost-effective ways like below.

Hire Retainable Employees

To curtail turnover, you should hire retainable employees. Find the traits that leaders and top performers in your company have in common and select the candidates with the traits when selecting and screening CV. You can also pick the candidates who have the ability to perform consistently (e.g. 3 to 5 years in a similar role).

Help Your Employees See Their Results

When people sense their actions are being used in a way that makes a difference to the business, they will develop a sense of belonging. Giving vague feedback is not enough. Your employees need to see the concrete and measurable result that they can rest their pride on.

Improve Their Work-Life Balance

Making your employees work like robots will create counter-effects on your business. In order to keep them happy, productive and help them strengthen their bond with your company, you should help them realize a healthy work-life balance. As their manager, it’s your responsibility to ensure that your workers get enough time to recharge their batteries. It could be a week off every six months or a long weekend every now and then.

Be Number One!

Good customer service, Products of high quality, Fast service, whatever it is, define the thing that make you outshine the rest in the competition. Your employees want to work for the winner. So make sure your customers and employees know about your utmost strength.

Be Friendly To Your Employees

Implementing policies that encourage your employees express their ideas is not enough. Many employees will not express themselves for fear of embarrassment or reprisal. You don’t have to be their best friends, but taking time to be fully engaged with your employees to make them feel safe when speaking out their thoughts.

Get To The Heart Of Problems

If you notice a drop in your employees’ performance, get right to the heart of the issue. Some of the root causes can be: Their skill and competency do not meet the new role’s requirements, Behavioral issues, Personal issues. After that, refine the process and help them get back on the right track.

Train Your Line Managers

“Employees don’t quit jobs. They quit managers.”, as quoted an HR expert. Investments in training and development for your line managers are well-spent. The way they execute on your company values will determine the success of your retention strategy. You need to train them on how to communicate and support employees to grow, rather than just drive performance.

Make The Retention Personal

Each employee is motivated by different things. Retention initiatives are not “one size fits all”. By simply asking, “What motivates you?”, you can tailor your retention strategies down to the individual level. Recent surveys showed that monetary incentives are low on the list of responses. Top performers these days are more concerned with challenging work, personal and professional growth opportunities, work-life balance, and workplace flexibility.

Create A Cohesive Strategy

No strategy can deliver results when being implemented half-heartedly. Ultimately, though the above mentioned policies will help you effectively retain your top talent, creating an open, friendly and inviting work environment is the most efficient way to keep your best people on.

9 Cách Giữ Người Tiết Kiệm Chi Phí Nhất

Để giữ người chân nhân viên ở lại công ty, không nhất thiết phải áp dụng các chính sách đắt đỏ như tăng lương hay thưởng hậu hĩnh. Bạn có thể giữ chân đội ngũ nhân viên tinh nhuệ bằng những cách khác hiệu quả hơn mà không tốn kém chi phí như sau.

Giữ người từ vòng phỏng vấn

Để hạn chế tình trạng nhân viên chuyển việc, hãy tập trung tuyển những người có khả năng gắn bó lâu dài. Khi chọn và sàng lọc CV, chọn những ứng viên có thời gian làm việc lâu tại một công ty (3-5 năm cho cùng vị trí), hoặc quan sát đội ngũ lãnh đạo và các nhân viên top đầu trong công ty để tìm những nét tương đồng và chọn các ứng viên xin việc có những đặc điểm đó.

Giúp nhân viên thấy được thành quả của mình

Nếu những nỗ lực của nhân viên góp phần tạo nên sự thay đổi tích cực trong công ty, họ sẽ cảm thấy muốn gắn bó hơn. Những câu đánh giá hay khen ngợi là chưa đủ, bạn cần tạo nên những mục tiêu có thể đo lường và để họ nhìn thấy tận mắt thành quả làm việc của mình.

Cân bằng cuộc sống cho nhân viên

Ép nhân viên làm việc như người máy sẽ không giúp ích gì cho công việc kinh doanh của bạn mà còn phản tác dụng. Vì vậy, hãy giúp họ cân bằng giữa công việc và đời sống riêng. Sau mỗi 6 tháng, hãy cho họ một tuần nghỉ phép để “nạp năng lượng” hoặc thỉnh thoảng cho họ một kỳ nghỉ cuối tuần thật thoải mái.

Hãy là số một!

Dịch vụ khách hàng tốt, Sản phẩm chất lượng hay Dịch vụ nhanh chóng… Hãy xác định đâu là điểm mạnh của công ty – điểm mà không một đối thủ cạnh tranh nào có được. Và điều quan trọng là bạn cần cho nhân viên (và khách hàng) của mình thấy được điều đó.

Thân thiện với nhân viên

Đưa ra các quy định giúp nhân viên thoải mái trình bày ý kiến là một hoạt động quan trọng để giữ người. Nhưng đó không phải tất cả. Nhiều nhân viên vẫn không dám mở lời bày tỏ nguyện vọng vì sợ bị trả đũa. Vì vậy, hãy thân thiện hơn với nhân viên ngay khi có cơ hội để xóa bỏ những bức tường ngăn cách họ với đội ngũ quản lý.

Tìm hiểu nguyên nhân

Khi nhận thấy nhân viên làm việc sút kém, hãy nhanh chóng nắm bắt gốc rễ của vấn đề. Một số lý do có thể xảy ra là: Nhân viên chưa sẵn sàng cho trọng trách mới được giao, thái độ làm việc giảm sút, lý do cá nhân… Sau đó có những điều chỉnh phù hợp để giúp họ lấy lại phong độ, và hạn chế tỷ lệ nghỉ việc trong tương lai.

Đào tạo đội ngũ lãnh đạo

Một chuyên gia trong ngành nhân sự đã nói: “Nhân viên không bỏ việc. Họ bỏ sếp”. Vì lý do đó, đầu tư vào đội ngũ lãnh đạo trong công ty là một quyết định đúng đắn. Cách các nhà lãnh đạo trong công ty điều hành công việc sẽ quyết định thành bại của chính sách giữ người. Vì thế hãy đào tạo đội ngũ lãnh đạo cách giao tiếp và làm việc với nhân viên, hỗ trợ nhân viên phát triển, hơn là ép họ chạy theo chỉ tiêu một cách mù quáng.

Điều chỉnh cho phù hợp với từng cá nhân

Mỗi nhân viên sẽ có một cách thúc đẩy khác nhau, chính sách giữ người vì thế cũng cần thay đổi cho phù hợp với từng cá nhân. Hãy hỏi từng người “Điều gì thúc đẩy anh/chị làm việc?”. Bạn sẽ bất ngờ vì những động lực tài chính nằm cuối trong danh sách câu trả lời. Thay vào đó, nhân viên của bạn cần có công việc thách thức hơn, nhiều cơ hội phát triển hơn, cân bằng cuộc sống tốt hơn và linh động hơn về thời gian làm việc.

Thực hiện chiến lược đồng bộ

Không một chính sách nào thành công nếu chỉ được thực hiện nửa vời. Thực hiện đồng bộ tất cả những điều trên đây đều sẽ giúp bạn giữ người một cách hiệu quả, nhưng trên hết, bạn cần tạo nên một môi trường làm việc thân thiện và cởi mở để giữ được những nhân tài tốt nhất ở lại với công ty.

Source: Navigos Search